Rybízový dezert s italskou šlehačkou

Italská šlehačka se hodně proslavila hlavně kvůli tomu, že neobsahuje ani jeden mléčný výrobek. Jakou spojitost to má ale s Itálii, to nikdo neví. Dokonce jsem někde četla, že to vůbec jako šlehačku nenazývají. Jak to doopravdy je s touhle italskou pochoutkou vám nepovím, můžu jen prozradit, že její chuť je fakt výborná. Šlehačka je nadýchaná, nikdy jsem nejedla lepší!

Rybízový dezert s italskou šlehačkou

Rybízový dezert s italskou šlehačkou

Suroviny

    Korpus dezertu
  • 125g másla
  • 135g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 zralé banány
  • 250g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100g nahrubo rozsekaných vlašských ořechů
  • rybízový džem
  • čerstvé ovoce
  • Italská šlehačka
  • 1 lžička čiré mleté želatiny
  • 250ml vody
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 bílky

Postup

    Korpus
  1. Máslo vyšleháme s oběma cukry a přidáme vejce. Dále do základu vmícháme jemně rozmačkané banány, přidáme mouku promíchanou se sodou, solí i s ořechy. Těsto rozetřeme na plech a pečeme při 175°C asi 30-35 minut. Upečený těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu natřeme džemem a přiložíme na druhou polovinu těsta. Potřeme italskou šlehačkou (recept níže) a ozdobíme ovocem.
  2. Italská šlehačka
  3. Připravíme si želatinu, kterou zalijeme 2 lžícemi teplé vody a necháme ji nabobtnat. Vezmeme si krupicový cukr, vanilkový cukr a mouku se studenou vodou a na mírném ohni za stálého míchání provaříme. Přidáme želatinu, kterou necháme rozpustit. Šleháme, pěna zatím vychladne a přidáme bílky a vypracujeme hmotu, který dostane podobu šlehačky.
https://dortyodkristiny.cz/rybizovy-dezert-s-italskou-slehackou/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *